29 Ekim 2013 Salı

Brahimi Suriye Barış Konferansına Destek Arıyor

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi, gelecek ay Cenevre’de yapılması planlanan Suriye barış konferansına destek arama çabaları çerçevesinde gezisinin son durağı Şam’a gitti.


Brahimi Pazartesi günü Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal el Mikdad ile  görüştü. Brahimi bir yıldan beri Suriye’yi ilk kez ziyaret ediyor.


Pazar günü Suriye’de savaşan radikal İslamcı gruplar yeni barış görüşmelerine karşı çıktı. Batı’nın desteklediği Suriye Ulusal Koalisyonu da görüşme önerisini çekinceyle karşıladı, Beşar Esat’ın çekilmesiyle sonuçlanmadıkça görüşmelere katılmayacağını bildirdi.


Cumartesi günü Tahran’ı ziyaret eden Brahimi, Cenevre-2 adıyla anılan barış konferansına, İran’ın da katılmasının “doğal ve gerekli” olduğunu söyledi. Brahimi, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi’nin de İran’ın bu görüşmeye katılması gerektiğine inandıklarını belirtti.


Cezayirli diplomatın Tahran’da bir araya geldiği İran Dışişleri Bakanı Muhammet Cevat Zarif, Suriye krizinin diplomasi yoluyla çözülmesini arzuladıklarını açıkladı.


Cenevre-2 barış konferansı Suriye’de bir geçiş hükümeti oluşturulmasını ve ülkeyi demokratik seçimlere hazırlayacak adımları atmayı hedefliyor.


Suriye’de üç yıla yaklaşan iç savaşta 100 binden fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor.



Brahimi Suriye Barış Konferansına Destek Arıyor Devamını okumak için tıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder